Još nekoliko činjenica o medu i pčelama:

  • Med je proizvod koji ne prolazi nikakvu doradu ili tretman u putu od košnice do tegle
  • Za sve koji imaju alergije, bez brige, reeeetko se čuje da je neko alergičan na med. Pre ćete čuti da je neko medom izlečio alergiju
  • Ne postoji više nijedan insekt osim pčela, na svetu, čiji proizvod konzumiraju ljudi
  • Meda nema rok trajanja
  • U srednjem veku, med je bio toliko tražen proizvod, da je korišćen i kao valuta u jednom trenutku, i porezi su plaćani medom
  • Pčela proizvede dvanaesti deo kašičice meda u svom životnom veku, a od meda dobija toliko energije da bi sa prehranom sa dve kašičice meda mogla da obleti zemaljsku kuglu
  • Pčele med prave i ostavljaju kao zimnicu za hladne dane. Najčešće proizvedu više nego što njihova zajednica može pojesti u toku zime, i to je ona količina, taj višak, koji pčelar uzima i pakuje u tegle
  • Med kao namirnica predstavlja veliki izvor energije, vitamina i minerala
  • Pravi med kristališe
  • Med koji se zagreva na visokim temperaturama, gubi veliki deo svojih lekovitih i hranjivih svojstava
  • Med kao zaslađivač, uvek je bolja varijanta od šećera ili nekog drugog suplementa, ali ga je najbolje koristiti u mlakom čaju ili mleku, nikako vrućem
  • Med je najbolje uzimati na prazan stomak, i polako otapati u ustima