Mekani hleb sa medom, u kućnoj pekari

Zašto polubeli? Zašto ne crni hleb ili hleb od brašna od celog zrna i ništa više, kada je on sigurno zdraviji i za mnoge ukusniji. Evo zašto. Moji ukućani vole da hleb bude pufnast, mekan, lep za mazalice, ma što bliži onom kupovnom. Crni hleb, tj.hleb od samo crnog brašna ne može da bude takav, bar ne bez dodatka izolovanog glutena, ali to je već nešto drugo. Hleb od samo crnog i brasna odn. od celog zrna je tvrd, ponekad i mljeckav u sredini i sl. E sad, onaj kupovni, svi znamo da u njega dodaju sve i svašta od dodataka da bi bio onako mekan. A koliko traje, i koliko dugo je mekan? Nakon manje od dana krene da se mrvi i nemoguće ga je izrezati na kriške.

Dodajem ovaj pasus mnogo nakon što sam postavio ovaj tekst o polubelom hlebu, vezano za hleb koji je u potpunosti od celog zrna a da ne može da bude pufnast i mekan. E pa demantujem sebe… MOŽE. I to saznah pre mesec, dva i evo probao sam nedavno. Postoji namirnica koja se zove glutensko brašno i dodavanjem 1 ili 2 kašike glutenskog brašna u smesu sa prekrupom (brašnom od celog zrna), dobićete isti hleb kao sa fotografija. Jedini problem je ukoliko imate intoleranciju na gluten.

Dakle, polubeli hleb u popularnoj „lebari“ na moj način, sa medom.

Hleb pravim u kućnoj pekari tipa Beem, sa posudom sa jednim mešačem i ta posuda daje hleb od 900 do 1000 grama, dakle duplo teži (i donekle veći) hleb od vekne koju kupujete u prodavnici. Sastojci su sledeći (i tim redom se i sipaju u posudu, nikako drugačije, objasniću posle i zašto):

voda, 280 ml

so, pola kašičice

maslinovo ulje, jedna kašika ili dve (po želji), ili obično ulje ili mast ukoliko ne volite masllinovo, ali je ono ipak najzdravije

med, dve kašike (ili više ako volite, ali sve preko dve čini da hleb bude sladak)

mleko u prahu, kašičica do dve (opet po želji) (obezbeđuje zlatnu i hrskavu koricu)

belo brašno T400, 300 g

brašno tip 1150 ili brašno od prekrupe (celog zrna), 160 g

zatim u brašnu napravite rupu prstom i u rupu stavite 8 grama instant kvasca u prahu

I to je sve. Program je br 1 na mojoj mašini i to osnovni (basic).

Zašto ovim redosledom? Poželećete da neki put odložite pravljenje hleba tj koristićete odloženo pečenje hleba opciju koju svaka lebara ima, i u tom slučaju, ako su kvasac i so u dodiru, ništa neće biti kako treba (pomešajte so i kvasac u neku šoljicu i biće vam jasno. U ovom receptu, med služi da poboljša ukus i poboljša reakciju kvasca sa belim brašnom (osnosno glutenom u tom brašnu, jer ga u brašnu od celog zrna nema govoto uopšte), a so služi da sve to, kako bih rekao, drži pod kontrolom, tj. da uspori reakciju dok traje proces mešenja. Isto tako, smanjite količinu kvasca ako koristite odloženi program.

Prijatno!