sirovi propolis

Propolis

U narednom periodu, trudiću se da dodam sve bitne stvari kojih se setim, vezano za propolis. Naravno, desiće se da se nešto bitno i zaboravi, ali najbitniji i najbolji opis je, NAJPOZNATIJI PRIRODNI ANTIBIOTIK. Smola, ili neka vrsta smolaste materije. Kažu da ima preko 100 vrsta raznih sastojaka u propolisu, pa da ne nabrajam… Uglavnom, propolis pčele koriste zatvaranje manjih rupa u košnici, kao sredstvo u borbi protiv svih vrsta napasti kao što su virusi i bakterije, propolisom bukvalno sterilišu košnicu. Deluje antiupalno, antivirusno, antigljivično, antiseptički, a pri tome ima i funkciju lokalnog anestetika (umanjuje bol). Poslednjih godina, farmaceutske kompanije otkupljuju propolis u tolikim količinama što je dovelo do toga da pčelari u nekim zemljama kao osnovnu proizvodnju u pčelarstvu imaju proizvodnju propolisa. Inače, Japan je glavni otkupljivač ove lekovite smole.

Od proizvoda pravljenih sa propolisom kao glavnim sastojkom, za početak ću navesti propolis kapi, propolis sprej i propolis mast.

Propolis kapi, koji su najčešće rastvor proplisa u alkoholu, kako ga negde pominjem, jeste bukvalno to: sirovi propolis rastvoren u 98% medicinskom alkoholu (etanolu). Sam postupak pripreme traje 3 ili više nedelja uz povremeno „mućkanje“ posude gde se nalazi propolis u alkoholu. Kasnije se isti filtrira i dobijamo čist rastvor koji čini čuda kao prirodni antibiotik lak za primenu. Primena kapi je vrlo jednostavna. Najjenostavniji način je ukapati 10 kapi u kocku šećera i to uzimati ujutru pre kafe ili doručka. Mada ja preporučujem takvu vrstu konzumacije sa kašikom meda umesto šećera. Kapi se takođe mažu, tamo gde je na koži potrebna aplikacija veće koncentracije propolisa. Ono što posebno ističem, ja koristim propolis rastvor kao sredstvo za inhalaciju. Kao asmatičar, otkrio sam da mi inhalacija propolisom pruža olakšanje vrlo slično inhalaciji berodual kapima i uvek kada sam mogao da izbeglem berodual, koristio sam propolis. Naravno, koristi se drugačija vrsta inhalatora, na vodenoj pari, ne ona kompresorska, da ne bude zabune.

Propolis sprej je još jedna verzija propolis rastvora, sa jednom bitnom razlikom da je ovaj rastvor duplo filtriran zbog primene u pumpicama preko kojih aerosolom primenjujemo rastvor najčešće u usnoj duplji (primena na grlo). Kada sam počeo da pravim ovaj rastvor u spreju, prvih godina nabavljao sam pumpice koje su izgledale i raspršivale propolis kao klasičan sprej, I delovalo je, da ne bude zabune. Međutim, dešavalo se da okrenemo diznu spreja u pogrešnom pravcu i eto belaja, promaše se usta, prsne propolis po licu, a znamo kako je teško oprati propolis. ;-). Posle sam uspeo da nabavim bočice koje imaju pumpicu sa orlanim aplikatorom (rasprskivačem) , kao gore na fotografiji. Koja je to drastična promena bila. Ovo je definitivno prava stvar. Pomoću ovog aplikatora je najlakše lečiti grlobolju, za šta se najbolje i pokazao propolis sprej. Čak i moja deca, čim osete da ih grebucka grlo, uzimaju propolis sprej da spreče bilo kakvu kasniju nevolju, iako je ovaj rastvor poznat i po tome da pomaže u lečenju i jačeg oblika gnojne angine. Navšću još da ublažava posledice pojave fistule na desnima i infekcije desni…

Propolis mast je varijanta propolisa u formi masti, lako primenjive prilikom povreda ili neke druge promene na koži. Propolis mast koristi se kao melem za većinu kožnih oboljenja. U većini stručnih tekstova, pominje se da deluje na 93% gljivica, određene ekcemske promene na koži, ojede, opekotine, herpes, rane i ožiljke, stimuliše procese regeneracije oštećenog tkiva. Nažalost, mogu da garantujem da deluje kao sredstvo tretiranja opekotina. Deluje i na osipe, lečenje raznih gljivičnih oboljenja. Odličan je i za svakodnevnu negu zdrave kože. Kolega, čija koža lica je izuzetno suva i često izperutana, korsti propolis mast. Pomaže pri lečenju hemoroida i raznih ginekoloških problema. Kod zapušenog nosa i lečenja sinusa, na primer, svako jutro i veče stavi se po jedna grudvica u nos. Mast je neophodna svakom domaćinstvu jer je univerzalna, nema štetnog efekta, mogu je koristiti i mala deca. Kažu da u kući uvek treba imati propolis mast i ono pravo, domaće , kantarionovo ulje. U kombinaciji, mislim da ova dva mogu da leče gotovo sva kožna boljenja. Kod svake vrste svraba i promene na koži, treba je mazati i efekat je veoma brz. Dobre rezultate postiže i kod lišajeva, gljivica i upaljenih vena. E da, za tvrde i ispucale pete čini magiju. Kako se proplis mast u našim krajevima pravi sa određenom količinom vazelina, preporučujem da kada od svog pčelara kupujete propolis mast za tretiranje ekcema, tražite da vam mast napravi sa nerafinisanim maslinovim ili suncokretovim uljem.