Med

Kristalizacija meda ili zašto med kristališe

Med ne može da se ušećeri! Da bi se to desilo, med bi onda bio napravljen od šećera, a nije. MED KRISTALIŠE! Šta to otprilike znači: Glukoza, kao jedan od sastojaka meda, ima tendenciju da prelazi, uticajem određenih faktora, iz tečnog u čvrsto stanje. I to je u potpunosti PRIRODAN PROCES. Neke vrste meda krisališu lakše, a neke teže. Recimo, bagremovom medu je potrebno mnogo vremena da kristališe, a med od uljane repice kristališe u […]

Kristalizacija meda ili zašto med kristališe Read More »

Još nekoliko činjenica o medu i pčelama:

Med je proizvod koji ne prolazi nikakvu doradu ili tretman u putu od košnice do tegle Za sve koji imaju alergije, bez brige, reeeetko se čuje da je neko alergičan na med. Pre ćete čuti da je neko medom izlečio alergiju Ne postoji više nijedan insekt osim pčela, na svetu, čiji proizvod konzumiraju ljudi Meda nema rok trajanja U srednjem veku, med je bio toliko tražen proizvod, da je korišćen i kao valuta u jednom

Još nekoliko činjenica o medu i pčelama: Read More »

Med

Uzimajte med kao poslasticu, hranu, poslasticu, slatkiš ili kako god, samo da ga posle ne uzimate kao lek !!! I ovo je jedna velika istina, a nikakav marketinški slogan, iako je kao takav, baš dobar. 🙂 Rešio sam da ovaj tekst o medu počnem definicijama kojima „stručni“ opisuju med a nakon toga ću pokušati da pišem o tome kako ja vidim ovaj čarobni nektar. Definicija:  Med se obično u vascelom svetu definiše kao gusta tečnost,

Med Read More »